Nieuws

Deel 4: Society 4.0

Wat als we als samenleving op het kruispunt staan voor keuzes die de toekomstige ontwikkeling van onze samenleving zullen bepalen. Hoe gaan we daar dan mee om? Is de huidige maatschappij dan juist vormgegeven? Past onze huidige overheidsstructuur nog bij de veranderende wereld?

Prof. Dr. Bob de Wit liet zien dat de samenleving tegenwoordig om data draait. Als we terug kijken in de tijd kunnen er drie verschillende samenlevingen worden onderscheden. Beginnend met de agrarische, de handels en industriële samenleving. De samenleving draait tegenwoordig om data. We staan aan de vooravond van een nieuwe golf: de digitale samenleving. Dat is volgens Bob de Wit geen nieuwe industriële revolutie maar een maatschappelijke revolutie.

In deze samenlevingen zijn we altijd opzoek gegaan naar de een manier om verder te komen. Sectoren en samenlevingen worden gedreven door verschillende digitale technologieën en oplossingen. Met technologieën als 3D printen, Artificiële Intelligentie (AI), Blockchain etc. is er steeds meer mogelijk. Ze kunnen een bijdragen leveren aan de grote vraagstukken op bijvoorbeeld het gebied van klimaat, plastic soep en gezondheid. Onze maatschappelijke structuur blijkt er alleen niet op te zijn ingericht om deze grote vraagstukken te kunnen tackelen. Dit zouden we moeten oplossen op wereldschaal en niet binnen landsgrenzen.

Daarnaast kaart Bob de Wit de ongemakkelijke waarheid aan dat Corporate states (multinationals) groter en machtiger geworden zijn dan landen (nation states). Tien groete bedrijven (voornamelijk Tech corporates) bezitten meer dan 180 van de armste landen.

We zouden dus naar een nieuwe wereldorde met een nieuwe machtsbalans moeten. Deze constateringen en vragen worden geschetst in het boek Society 4.0. Echte antwoorden zijn er nog niet, wel 9 denk richtingen die aanzetten om over na te denken.

Delen op social media

Lees ook deze berichten