Nieuws

Green Project Management

Green Project Management inzetten binnen het informatiemanagement? Dat kan!

Ook in informatiebeheer kan je duurzame keuzes maken. Maar deze liggen niet altijd voor de hand. Onze adviseurs volgden een crash course Green Project Management (GPM). Met als doel de principes van GPM toe te passen op ons eigen vakgebied. In een vlucht langs de belangrijkste aspecten van deze duurzame projectmethodiek, loodste GPM-trainer Richard Hoedeman ons door de elementen van people, planet en prosperity heen. Het resultaat; onze adviseurs zijn zich bewust van de duurzaamheidskeuzes die ze in projecten kunnen maken én ze hebben de handvatten om dit in praktijk te doen. Het was een lastige, maar interessante manier om de brug te slaan naar ons eigen werk.

Door ook duurzaamheid mee te nemen in je projecten, kunnen die positief bijdragen aan mens, planeet en (economisch) welzijn. Je hebt daarvoor basiskennis nodig van duurzaamheidsaspecten, zoals beschreven in de Sustainable Development Goals (SDG’s). Zo kun je met concrete oplossingen komen die de positieve impact van je project vergroten.

Aan de hand van ‘The GPM P5 Standard for Sustainability in Project Management’ wisten de adviseurs de link te leggen tussen de SDG’s en informatiemanagement. Aan de hand van twee casussen bedachten zij concrete manieren om de positieve impact te vergroten.

Bij de eerste casus beantwoordden zij de vraag: ‘Hoe zorg je voor gelijke kansen, houd je rekening met de energieconsumptie en realiseer je Social Return on Investment bij de overbrenging van een digitaal archief?’. Bijvoorbeeld door projectleden te werven met een inclusieve wervingstekst die vraagt dat CV’s worden aangeleverd zonder dat de persoonsgegevens zichtbaar zijn. Zo beoordeel je puur op iemands kennis en vaardigheden. Of je zorgt er bij de ingest van de documenten voor dat dit alleen ‘s nachts gebeurt. Daarmee belast je het elektriciteitsnet niet in de piekuren en voorkom je netcongestie. Natuurlijk kun je bij de samenstelling van je projectteam ook ruimte maken voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De andere casus ging over een aanbesteding van een documentmanagementsysteem. Hoe zorg je ervoor dat er geen corruptie plaatsvindt, dat er zoveel mogelijk lokaal wordt ingekocht en de lokale economische impact zo groot mogelijk is? Allereerst ga je natuurlijk corruptie tegen door de aanbestedingsregels te respecteren. En om lokaal inkopen te stimuleren kan het projectteam de vegetarische lunch bij de lokale eenmanszaak bestellen. Ook kan het projectteam de locatie van de potentiële leverancier meenemen in de eisen of wensen van de aanbesteding en daarop selecteren. Wanneer het projectteam ook de implementatie doet, is het interessant om het floorwalkteam samen te stellen uit werkzoekenden uit de directe omgeving. Zo vergroot je de lokale economische impact.

Voor de meesten was het best even out of the box denken, maar uiteindelijke stroomden de ideeën volop. Dankzij deze kennissessie hebben de adviseurs handvatten gekregen om Green Project Management in te zetten in hun projecten.

Lees ook deze berichten

Data en Informatiebeheer in de 21e Eeuw

Ben je benieuwd naar de impact van data en kunstmatige intelligentie (AI) op het informatiebeheer binnen de Rijksoverheid? Wil je meer inzicht krijgen in de kansen en uitdagingen die data en AI bieden?